ENJOY IT...

Sunday, 6 May 2018

Family ber BBQ

Assalamualaikum

Hai uolls

Tetiba ter'rajin' nk update je.. haha nak clearkan phone ni gambar2 byk sangat iolls rimas

Lately ni asyik sibuk je so nak gather with family members agak terbatas. Walaupun sibuk macam mana we decide nak jugak buat makan2 sebab tahun ni xpernah jumpa reramai lagi mesti ada ja yang xdapat balik. Ni pun ada ja yang xdapat balik along nun jauh di Kelantan. Cuti di bekukan since pilihanraya dah dekat. Its okay nanti raya kita repeat lagi ok.

Penat ya rabbi sebab buat semua last minute but we enjoy it and happy tummy also hehe

Walaupun kita jarang jumpa adik beradik.. harap ukhwah silaturrahim antara kita adik beradik tak kan terputus. Sentiasa ada di saat susah senang. Sentiasa mendoakan, tolong menolong dan menyanyangi each other gitueww hehe. Keep in touch okay. Much love haha.

Lets skodeng the gambars.

Kek coklat kukus made by k.imah n aku tolong2 ja haha

Kek besday april sponsor by k.lang n abg sham

Aiskrim choki2 yang orang lain berkurun dah buat.. aku baru nak buat. Alhamdulillah Allah bagi sedap.

Bbq time. Walaupun hujan lebat guruh berdentum alhamdulillah dipermudahkan. Acik  sponsor arang. Orang kuat bbq a.razak acik n abg  zul.


Jenuh makan wei huhuhu

Hidangan lengkap ya rabbi terliur sudah. Di sebabkan perapan bbq yg sedap tu.. aku yang xmakan kambing pun jadi nak makan.. makan with sos lada hitam n sos mushroom. Terangkat wei subbahanaAllah Allah izin bagi sedap. Credit to k.imah sebab dia peneraju buat bbq ni semua dia settle dari beli barang sampai la buat sos n perap.

Family members jenuh makan. K.yan buat bihun Singapore. Da sponsor puding roti and tart coklat. Aku goreng nugget kahkahkah paling simple.

 Som tam made by bil a.razak


Oh ya credit to my ank buah Dinie photographer for the nice photo. Gambar and video lelawo tu dia yg ambk.... gambar kelabu asap tu aku le ambk.. guna phone cap ayam aku tu haha






Donut Gebu Gebas Tanpa Uli

Assalamualaikum

Hai uolls.. bertemu kembali
Kali ini iolls nak kongsi resepi donut yang gebu tanpa di uli berejam2.

Resepinya


Bahan A

1 paket yis kering
2 sudu makan susu pekat
2 sudu makan gula
1 cawan air suam



* campurkan kesemua bahan kacau bagi gula larut  dan biarkan seketika sehinga berbuih

Bahan B

4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 sudu makan planta


* gaulkan kesemua  bahan2 tersebut sehingga menjadi seperti serbuk roti

Campurkan bahan A dan B adunkan sehingga sebati dan biarkan seketika sehingga doh naik menjadi 2 kali ganda




Setelah itu boleh la di canaikan dan tekap dengan acuan donut


Biarkan seketika sebelum menggoreng supaya donut tersebut naik seganda lagi.

Goreng dengan minyak yang banyak dan api yang sederhana
Setelah siap di goreng gaulkn dengan gula halus.

Tadaaa siap nampak xlawa tapi sedap gebu.

Selamat mencuba uolls

Tuesday, 2 January 2018

Info Chicken pox

Assalamualaikum...

Hai uollss

Alhamdulillah masih di beri kekuatan kesihatan yang baik untuk teruskan kehidupan di bumi barakah Allah.

P/s sebernanya post ni aku draft dah lama.. masa lepas sembuh demam campak. Sekarang baru teringat nak publish hehehe...

(hujung bulan 10/2017)... iolls kena demam campak uolls... weiiii ingatkan dah pernah kena masa kecik2 dulu rupanya dulu demam sekam ruam gitu ja.. before kena tu aku jadi misiku kuza jaga ank buah aku 2 orang demam campak.. after 2week kot aku pulak terkandas kena sakit dia ya rabbi Allah maha mengetahui.

Dah lama xnangis kali ni memang nangis sebab xtahan sangat sakitnya huhu. Masa jaga anak buah memang doa Ya Allah kalau boleh jangan la bagi aku demam campak ni tapi dalam hati mesti akan kena ni sebab campak ni berjangkit. 

Hampir setiap hari aku dengan dorang ja.. bagi mandi suap makan semua la.. kalau kena jugak aku redha ya Allah..
Then... memang aku kena huhuhu...

Simptom2 sebelum demam campak untuk diri aku..
1) ulser mulut 
2) sakit tekak yang perit
3) sakit urat 
4) sakit2 badan sakit belakang badan jadi lenguh2
5) demam on off sat ok sat demam balik dan selesema hidung berair
6) ada bintik berair dekat badan ingatkan ruam buat dekk je sebab musim panas then baru balik dari Teluk Batik.
7) dah syak demam campak sebab pernah baca kat internet simptom demam campak semua di atas tu memang simptom demam campak dan aku alami. 


And finally, Allah bagi rasa sakit demam campak.. Alhamdulillah Allah jua bagi kesembuhan.

Rawatan demam campak

Masa mula2 kena mak bagi minum air kelapa. Lepas minum tu macam magik sekejap badan xsakit2 dah. Tapi cuma seketika pastu sakit balik. Makan ibuprofen ingat demam biasa2. Dekat sepapan habis ibuprofen tetap demam on off jugak.. demam suhu yang tinggi. Menggigil badan2 ni.. seram sejuk ja. Selera makan terus drop sebab mulut tekak dah penuh ulser. Teruskan dengan minum air kelapa. Lepas kali kedua minum zapppp bintik2 penuh badan. 

Hampir seminggu bintik2 campak tu kua bermula daru bdan naik kepala turun ke kaki. Bila dah sampai kaki kira hampir sihat la tunggu nak hilangkan parut ja. Tapi sebelum habis keluar campak tu memang menderita. Selagi xpi klinik or hospital memang akan menderita la sakit tu. Masa 4hari dah kena still xpergi klinik lagi. Siap mak suruh pak cik minta air tawar dekat ustaz lagi sebab betul2 lemah dah tapi still sakit jugak. 

So hari ke 5 pergi klinik doktor check rhen bagi ubat makan n sapu dengan asbabNya alhamdulillah dah xdemam dan badan2 pun xsakit dalam mulut pun dah xsakit. Syukurrrrr. So apa2 rujuk doktor ya. InsyaAllah Allah bagi kesembuhan tu.

Ok kat bawah ni aku share gambar ubat2 yang patut di makan bila kena demam campak. Moga dapat membantu korang2 yang mengalami campak. Jangan risau demam campak ni xserius pun cuma kena cepat bertindak cari penawar dia. Plisss korang kalau demam campak jangan keluar rumah kuarantin ok. 

Then makan tu pantang benda gatal2 elakkan dulu. Jangan bagi kena hujan. Yang lain ok ja enjoy. Allah bagi sakit mesti ada penawar n nak bagi kita rehat.




Minum air kelapa yang fresh tau tanpa campuran gula






Bengkak teruk... sakit ooo kenangan hihi


Krim agak ajaib hehe.. terbaik untuk hilangkan parut selain bio oil.. 

Dari hari 1st hingga hari ke 8 rajin sapu krim herbal shaklee hilang la parut kalau malas hurmmmm kekal abadi mungkin parut tersebut haha

That it semoga manfaat uolls



Sunday, 8 October 2017

D.i.y Box Organizer Makeup

Assalamualaikum

Hai uolls...

Hari ini mood rajin sikit... hehe.. sikit ja la selalu pun...

Dalam facebook ada satu group d.i.y iaitu Kelab Kaki D.I.Y.. boleh sawan jugak tengok ahli group tu mendeko rumah dengan bajet yang sikit tapi awesome gila wei hasil dia.... tabik spring dengan kegigihan dorg ni...


Ni gambar dari facebook... cantik n kemas kan.. siap ada laci lagi... aku buat xdak la secantik ni.. tapi boleh la untuk kepuasan hati hehe


So aku pun macam terpengaruh jugak la sedikit sebanyak dengan hasil d.i.y dorg

Harini dengan kerajinan yang jitu ku gigih kan jugak menghasil satu box organizer makeup... walaupun hasilnya  xla se awesome orang lain tapi aku sangat berpuas hati hehehe

Nah ni cara2 untuk menghasilkan box makeup d.i.y.


Bahan2 yang dperlukan wallpaper sticker, hot glue gun, gunting, pisau, pembaris, pencil, gam or etc.


Benda wajib.. ofkos kotak.. gutong or potong ikut kehendak bentuk yang dikehendaki. Then, wrap dgn wallpaper sticker tu... senang bukan but it so rumit.. buat dengan kesabaran ok...


Tadaaaaaa... ini la hasilnya... puas hati kan


Boh barang makeup or etc. Lebih kemas kan..


Kotak lebih kita buat tempat letak sikat bedak kerongsang.. tersusun kan... boleh la hehehe

Thursday, 28 September 2017

Journey Hajj for Ibuku Tersayang

Assalamualaikum

Psst.... post ni agak panjang berjelaaaa... hihi

Haiiiiii penghuni gua blogger cik una... hahaha lama gilaaaa tak update apa2 kan... nak kata busy bohong besaq... hahaha... malas sesangat... tetiba rasa  macam renyah or faktor umur yang mendorong kepada jangan buang masa benda2 gini... ish tak la... sememangnya malas...

Ok la back to the topic asal... Perjalanan Haji untuk Mak tersayang dunia akhirat.. sebenarnya aku nak cerita step2 uruskan haji mak...

Oh terlebih dahulu syukur alhamdulillah tahun ni mak dapat panggilan haji.. impian semua muslim muslimat untuk mengerjakan rukun islam ke 5.. sebenarnya panggilan haji bagi mak sudah 3 kali tapi asyik tolak ja.. atas beberapa faktor seperti kewangan, kesihatan dan keseorangan tanpa peneman. Tapi takdir Allah perancangan Allah tu indah.. tahun ni tanpa sebarang alasan.. nak tak nak kena jugak pergi walaupun seorang diri tanpa ahli keluarga terdekat... Allah atur cantik sangat... pihak tabung haji bagi kelonggaran untuk mak bawa teman... sememangnya mak nak bawa anak dia sendiri tapi apakan daya anak bongsunya belum cukup umur untuk pergi tanpa mahram.. makanya cari punya cari peneman dapat la mak cik aku a.k.a adik ipar mak... alhamdulillah mudah sangat urusan...

So di bawah ni aku ada catat segala urusan haji mak... walaupun tak la details sangat tapi boleh membantu bagi orang2 lain yang akan menunaikan haji... insyaAllah...

Febuari
Terima surat tawaran haji.
Buat keputusan untuk terima atau tolak.
Cari pengiring atas faktor kesihatan.

Mac
Bagi keputusan untuk terima tawaran haji dekat Tabung Haji Parit Buntar (THPB).
Buat medical checkup dekat Hospital Penang untuk pergi haji. Doktor buat surat untuk izinkan pergi dgn bersyarat bawa pengiring.
Buat surat rasmi untuk bawa pengiring.
Cik tipah(adik ipar mak) sebagai pengiring mak.
Hantar surat dekat Tabung Haji Taiping.

April
(THPB)telefon suruh datang ambil surat kursus intensif haji.
Pergi Kursus Haji Intensif dekat Bagan Serai.

Mei
Ambil buku kesihatan dekat (THPB) untk buat medical checkup dan cucuk vaksin.
Tangkap gambar untuk visa.
Pergi Hospital Selama utk buat medical checkup.
Ambik darah tungu result darah. Cek tekanan darah berat badan dan ketinggian serta cek jantung. Jumpa doktor. Doktor ada on call. Balik dulu.
Pergi (THPB) utk cap 10 jari.
Petang jumpa doktor balik di Hospital Selama utk medical checkup.
Doktor xdpt nk mngesahkn dekat buku kesihatan sebab ada penyakit berisiko tinggi.
Kena jumpa pakar di Hospital Penang.
Buat appoitment dgn Hospital Penang untuk jmpa pakar. Jumpa pakar utk dapatkan pengesahan then pergi balik ke Hospital Selama utk checkup seterusnya.
Pergi Hospital Selama jumpa doktor buat temujanji utk cucuk vaksin.
Hospital Selama telefon suruh  datang untuk cucuk vaksin dan  buku kesihatan haji di ambil n pihak hospital akan hantr ke th. Disini sangat rumit. Sebenarnya buku kesihatan jemaah sendiri yang kena pegang dan hantar sendiri ke TH.

Jun
Hantar passport dan gambar visa ke (THPB).
Duit akaun th di tolak sbyk RM10k.
Pergi Hospital Selama ambil buku kesihatan utk lengkapkn dan terus hantar ke (THPB) Dapat surat untuk Kursus Haji Perdana di Kuala Kangsar.

July
Hantar surat jawapan hadiri kursus haji perdana di (THPB).
Kursus haji perdana di adakan dekat Dewan Jubli Perak Kuala Kangsar selama 2 hari.
Beli kain putih di nagoya dan hantar jahit jubah.
Beli kelengkapan haji di Bagan Serai.

Telefon TH tanya tarikh penerbangan.

Tarikh lapor diri : 22/08/2017 Kompleks TH Bayan Lepas. 
Tarikh penerbangan :22/08/2017
KT70P1

Pergi (THPB) ambil beg dan barang2 keperluan haji dan surat penerbangan ke tanah suci.
Bayar Dam di (THPB) kerana menunaikan haji tamattu dengan bayaran sebanyak RM519.20.
Cucuk tambahan di Klinik Anisah Kamunting caj dikenakan sebanyak RM145.
Beli kasut medifeet di Sg Petani.

Ogos
Pergi Hospital Selama jumpa doktor untuk ambil stok ubat selama 2bulan sepanjang mengerjakan ibadah haji.
Mengemas barang2 keperluan haji.
Belajar memahami urusan haji dari orang2 berpengalaman.
Pak Cik Mat dan family membuat majlis bacaan yassin serta kenduri kecil2an. Alhamdulillah ramai yang datang dan mendoakan mak.
Buat bacaan yassin di rumah k.lang jugak.
Hari yang di tunggu telah tiba. 22 ogos 2017 pukul 9 pagi bertolak dari rumah k.lang menuju ke kompleks tabung haji. Apabila sampai petugas datang suruh daftar dan sertakan surat tawaran haji dan buku kesihatan. Setelah daftar pihak tabung haji memberi gelang,  tag nama dan beg sandang. Setelah selesai proses pendaftaran sesi salam bersalam dengan anak2 dan saudara mara.

Perkongsian dari ustaz

Hajjah marbura... dengan Allah semakin taat dengan manusia semakin manfaat...

Allah xkan menolak doa kita tetapi Allah sentiasa tambah doa dari hati yang baik..

Basuh baju2 putih.. kalau boleh basuh asing dan jangan letak pelembut. Banyak mazhab bercanggah tidak boleh wangian di baju ketika dalam ihram ada kata boleh.. untuk mengelakkan was2 basuh untuk hilangkan kotoran saja tanpa pewangi.. mudah bukan..

Label ubat siap2 memudahkan mak dan pemeriksa imigresen

Keperluan harian ubat2an gula2 barang mandian set mini jahit.. face mask

Ketika pendaftaran.. petugas bagi tag nama dan gelang

Baca yassin rumah Pak Cik Mat


Baca yassin rumah k.lang




Kawan2 bilik mak ni



Kami tolong shopping untuk mak.. memudahkan mak supaya xyah angkut berat sangat... beli kat Syarikat Abdul Ghaffar Bukit Minyak harga lebih kurang ja ada yang lagi murah pun ada..