ENJOY IT...

Thursday, 16 June 2011

MASAK2 LAGI... POPIA SODAPPP...

Hallluuuu....
masak2 lagi ye entry kali ni yuhuu..
masak2 kali ni adalah masak popia goreng yummy sodap la...
senang je nak wt popia goreng ni... sesenang makan kacang hehe.. bhn2 yg dperlukan pun mudah je dicri.. xpun bhan2 yg dperlukan xperlu dcri sbb selalu bhn2 trsebut mg sentiasa akn ada lam peti ais dirumh kita kan...
ok ni meh sni cik una bgtau apa yg dperlukan ye..


Bahan-bahan


kulit popia
lobak merah di potong pjg2
ubi kentang di potong pjg2 jgak
sosej atau telur
bawang merah dipotong dadu
cili merah or cili benggala dipotong ikut suka hati hehe
bawang putih di cincang halus2
pati ikan bilis atau ayam sebagai perisa


cara memasaknye


mula2 buatkan inti dia la ye.. panaskan minyak then tumiskan bwg putih then masuk kan serbuk pati ikan bilis atau ayam ikut kesukaan anda la.. itu hanya perisa je... then masuk kan pulak sayur2 tadi campak2 je sonang je tu hehe masuk kan pulak sosej lau xda sosej telur pun boleh sedap jgak... then gaul2 kacau dan siap... pastukn biarkan inti tu sejk then kita bungkus la ngan kulit popia tu.. bungkus la lipat la mcm ne pn xpe aslkn inti dia xtrkuar la apbila mggoreng nnt ye...


ok nak upload gmbr la.. ni la hasil cik una wat tdi.. sesuai sgt mkn pada waktu ptg2 ngan segelas nescafe fuhh mantop la..hehe

bawang putih dicincang halus



 ubi kentang 



 lobak merah


bawang merah dan cili dipotong dadu


sosej


jeng2.. ni dia hasilnye..



 ni bhn2 u balut inti n kulit popia ye kwn2 hehe







masak2.. goreng2..


jeng2 siap la popia goreng cik una hehe.. lau korg nak lg sedap leh cicah ngan sos cili.. 




Wednesday, 15 June 2011

JOM MASAK2...

cik una lau tenet laju rajin je update blog ni hehe..
ritu cik una da wat kek.. yummy... cik una suke wat kek tpi lau msak2 yg lain xbpe pro or xbpe nk pndai or secara jujurnye xpndai langsung huhu.. tpi lau wt kek butter or kek coklat mg trsgt pro...lau bg jiran2 or ank sedara makan mg lincin la..hehe.. bangge hahaha.. wat kek butter ni xbape susah pun.. sonang je.. pejam mata pun leh wat huh tipu lau pjam mata leh wat hancur la kn.. apa la cik una suke mepek.. ngarut je bak kata cik akmal suka sgt kata cik una mengarut huhu nak wt cam ne dh mg cm ni.. otak kadang2 ting tong sikit... tpi apa2 pun cik una baik ye..hihi.. masuk bakul angkat sndiri...hikhik.. ok jom2 nk cite cara2 wat kek butter ni.. 


Bahan-bahan


  • 1 1/2 cawan gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh sodium bicarp
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula biasa kastor pun boleh
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 cawan susu segar
  • Telur 2biji

Cara-cara


  1. Ayak gandum,serbuk penaik,sodium bicarp sebanyak 3x
  2. Panaskan oven 170C,sediakan tin pembakar,pukul gula dan butter hingga kembang masukan telur satu demi satu dan pukul hingga kembang
  3. Masukan esen vanilla,masukan gandum selang seli dengan susu segar.masukan dalam tin pembakar masak selama 40 minit. Hidangkan untuk makan petang




ta daa ni la kek yang cik una wat tu..hehe nampk cam tak menarik kan tpi lau makan time panas tu sodap ooo...nyummy..


KERISAUAN MELAMPAU NI HUKHUK...

huhu... kerisauan melampau... oh obesiti takut sgt lau dgr perktaan trsebut... cuti brbulan2 ni xsah lau kejenya makan n makan je.. apabila makan n makan so bert bdan pun akn brtambah.. pipi akn tembm perut akn buncit..oh tidak... diet oh tidak lau hari2 dihidngkn dgn mknan yg sodap2 je... mak....tlg la.. xyh masak sehari...huhu tpi lau xmasak asyk merungut 24jam lapo2 je..  perlu ke diet ni huhu.. xmau2... saya suke makan la...tpi nk kurus kan.. ish mana boleh lau diet msti lapo...erm tpi kn lau nk kan sesuatu yg baik tu msti kena byk brkorban kan2... erm exercise jom!!!... sapa mau teman cik una g jogging pg2 buta..huhu.. nobody kn2...

ok2.. jom kita terjah google..cri pasal obesiti sikit... 

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam obesiti

  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal;
  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya;
  • Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI);
  • Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan
  • Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.


Makanan dan kesesuaian

Pemakanan yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Tentu ramai di kalangan anda yang gemar menghabiskan masa berada di hadapan televisyen. Aktiviti sebegini memang menyeronokkan, tetapi anda harus ingat aktiviti seperti ini sebenarnya tidak bagus untuk tubuh badan anda. Aktiviti ini dipanggil sebagai aktiviti statik kerana anda hanya duduk dan tidak sedikit pun melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan. Ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan. Untuk itu, bagi merangsang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bermainmenari, menyertai acara sukan, mengemas rumah atau mencuci kereta di waktu lapang atau apa sahaja aktiviti yang dirasakan sesuai dengan keupayaan anda. Dengan melakukan aktiviti seperti ini, kita juga dapat membantu otot-otot kita menjadi kuat.


Apakah berat badan sepatutnya?

Manusia dilahirkan dengan saiz, tinggi, dan bentuk badan yang berbeza. Sebab itu, tidak semua orang mempunyai ketinggian, bentuk, dan berat badan yang sama. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana, iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. Jika anda hendakkan berat badan sebegini, anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. Tetapi, jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. Makanlah dengan cukup. Oleh itu, banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut.


Pemakanan

Tahukah anda apa itu asimilasi makanan? Asimilasi makanan ialah proses pencernaan dan penukaran makanan berkhasiat menjadi tisu hidup. Di samping itu, dengan adanya pemakanan, kita juga dapat mengetahui bagaimana badan kita bekerja. Dalam pemakanan ini terkandung semua jenis pengelasan makanan, misalnya vitaminprotein, lemak, dan sebagainya.
Makanan berkhasiat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, tenusu, dan bijirin sebenarnya dapat membantu pertumbuhan serta kesihatan tubuh badan anda.


Apakah Indeks Jisim Badan?

Indeks Jisim Badan (BMI) (bahasa InggerisBody Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Indeks Jisim Badan
StatusBMI
KurusKurang 20.6
Normal20.7 - 26.4
Gemuk26.5 - 30.9
Obesiti31.0 - 45.2
BahayaLebih 45.3
Jika anda ingin tahu berat badan serta ketinggian anda itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, anda boleh menggunakan pengiraan BMI seperti berikut:
Ukur berat badan anda dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):
BMI   =   
berat(kg)
------------------------------
tinggi(m) x tinggi(m)


Setelah mendapat keputusan BMI, anda bolehlah melihat carta di sebelah kanan bagi menentukan sama ada anda tergolong dalam kategori gemuk atau terlalu kurus.


Kandungan lemak dalam makanan

Apa sahaja makanan yang kita makan, sebenarnya mengandungi banyak kalori daripada lemak. Di bawah ini, anda boleh mengikuti garis panduan diet Malaysia sebagai rancangan diet anda.
Jenis makananGram lemak setiap sajian% kalori dari lemak
Makanan tinggi lemak
Hamburger saiz biasa11.839
Hot dog14.554
Kentang goreng20-25 keping (saiz biasa yang
digoreng dengan minyak sayuran)
12.247
Keropok kentang - 1 aun10.161
Mentega/marjerin - 1 sudu teh494
Sos salad - 2 sudu makan11.185
Kek keju16.357
Makanan rendah lemak
Kacang hijau - direbus = cawan0.29
Roti - 1 keping1.116
Mil oat - 1 cawan2.415
Buah epal - 1 biji0.56
Ubi kentang - 1 biji dipanggang0.21

Jangan jadikan amalan, makan sambil menonton televisyen. Perbuatan ini boleh menyebabkan anda seronok sehingga tidak mahu berhenti makan.


Risiko kesihatan

Sekiranya berat badan anda bertambah, pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku, antaranya ialah:


Senaman yang boleh dilakukan

Tentu ramai anda yang takut dan bimbang ditimpa pelbagai penyakit bukan? Jangan bimbang, kalau ada penyakit, pasti ada penawarnya. Senaman yang dirasakan sesuai untuk meningkatkan lagi aktiviti fizikal anda supaya tidak berlaku masalah kesihatan:


Kenapa perlu bersenam?

Anda tahu tidak kenapa kita perlu bersenam? Faedahnya banyak. Dengan bersenam, badan kita akan jadi sihat dan kuat. Kita juga akan jauh daripada pelbagai penyakit. Antara faedah lain daripada bersenam ialah:
  • Senaman dapat meningkatkan kelembutan (kelenturan otot) dan membina kekuatan otot.
  • Jantung bekerja lebih cekap ketika bersenam dan berehat.
  • Meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri, serta dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Arteri yang keras merupakan penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh membawa penyakit jantung dan angin ahmar (strok).
  • Meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah.
  • Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal.
  • Menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Ini akan membantu mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang) dan mengurangkan risiko daripada terjatuh yang boleh menyebabkan patah pinggang atau kecederaan yang lain.
Kanak-kanak yang kurus lebih aktif berbanding kanak-kanak yang gemuk.

wah besarnye..huhu xmau2...

jom syg2 cik Una.. kita amalkan pemakanan yg sihat2 je ye.. agar kita akn sentiasa sihat.. xmau la gemuk2 ni.. bia maintain je...

Tuesday, 14 June 2011

MY ROOMATE 2011 ... SYG ROOMATE SAYA..

Hari ni rasa nak cite serba sikit pasal my rumate la...muahahah
sem ni dpt roomate yg very superb la.. best sgt.. dh hmpir stgh tahun tggl satu blik ni sgt2 bahagia
mmg best lau roomate kita tu senior sbb dia akn dpt tlg kita serba serbi yg kita xtau..
almaklum la kita ni junior lagi byk bnda xtau kn.. so senior ni leh la tlg serba sikit apa yg kita xtau
tpi perkara yg pntng lau nk kekalkn roomate ni kita kena sentiasa bertolak ansur sentiasa memahami n sentiasa hormat antara satu sama lain.. kalau x mgkin haru biru gak la kan..
Cik una syg sgt roomate cik una.. nama roomate cik una ialah jeng2... hehe SYARIFAH NURALIA WAFA.. sedapkn nama dia...erm k.wafa byk tlg husna sem ni.. blh kata sume bnda la.. very appreciate la... k.wafa baik sgt ngan husna... huhu trharu sgt... lau husna sedih susah k.wafa la org pertama yg akn tlg... k.wafa byk bg nasihat sbb cik una ni kdg2 xsopan sikit main langgar je..hehe.. so setakat ni je la.. skrg nk upload gmbr la hehe

ni la roomate saya.. comel... k.wafa cyg hihi..



ni bear kteorg.. yg Pooh tu k.wafa nye.. comei... 


ni selipar bilik.. cun kan hehe.. yang pink tu cik una nye.. yg biru k.wafa nye..hehe


ni katil k.wafa.. sentiasa kemas oo.. k.wafa rjin tegangkn katil..


ha ni dia.. katil cik una.. penuh ngan bantal.. tpi lau bgun pgi bntal mst xda kat katil dh hehe.. sume jth kat lantai.. ganas nye muahaha


tu dia gmbr kteorg lg hehe.. gmbr ni masa pas blik konsert di raja.. yuhuu dpt tiket free msa g konsert ni.. then dpt tgk faizal tahir.. ana rafali n da la 2 3 org artis lg...best2...


ok that's all... see u again... daaa

SEKIAN LAMA HARI NI RASA NK POST SOMETHING LA...

assalamualaikum.. salam hormat untk sume..

dah bape mggu start cuti ni..hehe bahagianye dpt duduk umah dgn senang lenang tnpa gangguan..
alhamdullh syukur padaMU.. 
xda apa yang menarik pun nak cite tpi tringn je mlm2 mcm ni nk taip sesuatu kat blog yg msih muda ni hehe..
erm cuti2 mcm ni xda pe pn nk wt kn tdo mkn tdo mkn je.. abis la kau Una..  trkejut la member kat sintok nnt lau dh abis cuti.. msti brubahnye huhu..
mcm nk upload gmbr je.. gmbr byk tpi xtau nk wt pe ...

ni cik una n cik ayu... cik ayu ni bespren cik una dri kecik lg.. dri tadika smpai la msuk U ni kteorg tetap brsama hehe..


member cik una kat YAB.. coursemate la kitanye ni.. IT...


ni dah mcm family cik una ni kat YAB.. dorg rakan JAWATANKUASA KEPIMPINAN PEMBANGUNAN SISWA (JKPS)...


sebenarnye byk lg gmbr nk upload ni tpi mcm dh mls hehe sok2 lak la.. da... see U.. muahh